01

Pherobank

Wel eens gehoord van Pheromonen?  Sex lokstoffen. Ze worden in een high-tech bedrijf in Wijk bij Duurstede gemaakt.

Wil je een keer kijken?

02

AEGIR-Marine

AEGIR-Marine, één van de grootste op het Industrieterrein. Marine, dat heeft toch iets te maken met scheepvaart?

Hoe komen die in Wijk terecht?

03

Tussen de hanenbalken van de Grote Kerk

De Grote Kerk aan de Markt kennen we allemaal.Maar ben je wel eens tussen de hanenbalken van het dak geweest?

04

Grote trekkers bij Peter van Rooijen

Die grote trekkers, ze rijden tegenwoordig zelfs op de snelweg. Zou je daar niet eens op willen zitten?

05

Brandweer Wijk bij Duurstede

Ook een vrijwilligersorganisatie, en wat voor één.

Een keer kijken wat ze doen?

06

Fruitbedrijf Toon Vernooy

Fruittelers hebben we in de regio een heel aantal en al bijna 200 jaar wordt onze streek gekenmerkt door boomgaarden. Maar hoe doe je dat op topniveau? Topkwaliteit fruit telen met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Hier kun je zien hoe dat kan.

07

De voerrobot

Hoe gaat dat nou op een modern melkveebedrijf. Zijn moderne boeren alleen maar boos of ook erg innovatief. Ga eens kijken bij Coen Overvest.

08

Lunenburg

Er staan heel wat kastelen langs de Wetering. Kasteel, woontoren, Ridderhofstad? Wat is het eigenlijk. Deze toren staat er al vanaf ongeveer 1280. Een keertje kijken? Het kasteel wordt privé bewoond, maar voor deze gelegenheid zetten de bewoners een keer het tuinhek open.

09

PPC- de Plinten en Profielen Centrale

In 1999 opgericht door onze stadsgenoot Drees Klaassen als éénmans bedrijfje, nu prominent vooraan op het industrie terrein. Wat doen ze daar nu eigenlijk en wat zit er in die busjes die alsmaar van en naar Wijk rijden? Op 9 oktober kun je een kijkje gaan nemen.

10

het Wijkse Vikingschip

In 2017 werden in het Balkgat aan de Prins Hendrikweg oude houten balken gevonden afkomstig van een Vikingschip van het type snek. In de verlaten Vikinghal hebben sinds 2018 een kleine 25 vrijwilligers een replica van dit schip gebouwd. Deze zomer is het Vikingschip feestelijk te water gelaten.  Eens kijken naar het resultaat?

 

11

Vraag het de burgemeester

Iris Meerts werd in 2019 de nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede. Burgemeester worden was haar meisjesdroom.

Toch had ze tot nu geen politieke carrière. Hoe word je eigenlijk burgemeester en wat is daar zo leuk aan? Op 9 oktober kun je het haar vragen.

 

12

Jacomij Metalen

Ze doen in ‘metalen’, alle metalen als het maar geen ijzer is. Eind jaren ’80 bouwden ze hun eerste loods in Wijk bij Duurstede. Nu gebruiken ze 65000 m2 van het Wijkse bedrijventerrein. Wil je weten waar jouw oude PC terecht komt en wat ze er mee doen? Of wat er gebeurd is met al die stuivers uit de gulden tijd? Op 9 oktober krijg je de kans.

 

13

De Krommerijnder

De Kromme Rijnder is een type trekschuit dat eeuwen vracht heeft vervoerd tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Tussen 2010 en 2013 werd door Wijkse vrijwilligers een replica gebouwd.  Hun verhaal is nog steeds boeiend.

14

Brandweer Cothen Langbroek

Neem een kijkje in de enige brandweerkazerne in Nederland met een rieten dak!

 

15

NH kerk en schooltje Overlangbroek

Een idyllisch plekje waar je elke keer weer terugkomt. Het kerkje van Overlangbroek met daartegenover het oude schooltje en schoolmeestershuis. Het schooltje is gerenoveerd en is nu in het bezit van de kerk. Hier moet je echt even kijken

16

De Wijkse Moestuin

De Wijkse moestuin is een biologisch tuinbedrijf opgezet als zelfoogsttuin. Met een oogstaandeel kun je bijna het hele jaar groente en fruit eten. Ga eens kijken.

17

Graafmachines

Wie staat niet te kijken als zo een machine aan het werk is. Nooit gedacht: daar zou ik wel eens in willen zitten? Vandaag kan het.

18

Hoogstamboomgaard de Horden

Dit is de laatste grote Goudrenetten hoogstamboomgaard in Wijk bij Duurstede. De boomgaard is deel van het stadspark en wordt sinds 35 jaar door vrijwilligers in stand gehouden. Ze kunnen er veel over vertellen.

19

Oldtimers

Regelmatig wordt Wijk bezocht door oldtimers, MG’s en oude tractoren. Nooit gedacht : ik zou wel eens mee willen rijden? Je krijgt nu de kans. 

20

De Duikersluis in de dam

In 2022 is het 900 jaar geleden dat de Kromme Rijn door een dam bij Wijk bij Duurstede werd afgesloten. Toch is deze rivier later een belangrijke scheepvaartverbinding met Utrecht. En de Kromme Rijn stroom nog steeds. Hoe kan dat?

21

Stadswandeling

Er is in Wijk meer te zien dan waar je komt met de standaard stadswandeling. Deze gids maakt er een stadswandeling 2.0 van.