zit in route:

18, 22

Duurzaam Hout

In 1993 begon Kees van Vliet in Langbroek met de import van kastanjehout uit Engeland. Het kastanjehouten schapenhek werd razend populair en het bedrijf groeide uit tot de grootste importeur van duurzaam Europees hout. Dit zijn houtsoorten zoals eiken, douglas, lariks en Robinia.

zit in route:

3, 21

MG Trumpets

NIEUW.

Wist je dat ze in Wijk bij Duurstede ook trompetten bouwen? Mark Geelen, de ziel van MGTrumpets, onderhoudt, repareert en bouwt trompetten, geheel met de hand! Van plaat messing tot trompet. En Mark weet wat hij doet, hij is zelf professioneel trompettist.

zit in route:

14, 21

Rhijnestein

Kasteel Rhijnestein is van oorsprong ook een woontoren uit de 13e eeuw. Ooit het huis van de vechtjas Jan van Rynestein raakte het in 1536 zijn status van Ridderhofstede kwijt omdat het kasteel in bezit was van een vrouw. In 1827 werd het huis aangekocht door de familie van Beeck Calkoen. Van 1875 tot 1945 was het de woning van twee generaties Burgemeesters met die naam. De huidige bewoners, kleindochter van Burgemeester Wilhelmus Frederik van Beeck Calkoen en haar man Andreas Reigersman, bieden Zietsers de mogelijkheid het huis te bekijken.

zit in route:

1, 13

AEGIR-Marine

AEGIR-Marine, één van de grootste bedrijven op het Industrieterrein. Marine, dat heeft toch iets te maken met scheepvaart?

Hoe komen die in Wijk terecht?

zit in route:

1, 2,

Tussen de hanenbalken van de Grote Kerk

De Grote Kerk aan de Markt kennen we allemaal. Maar ben je wel eens tussen de hanenbalken van het dak geweest?

zit in route:

4 en 12

Peter van Rooijen, boer anno nu

Peter doet al weer voor de derde keer mee met Zietsen. Onze gasten blijken zijn trekkers niet zo heel interessant te vinden maar wel zijn verhaal over het Boerenbedrijf Anno Nu.

zit in route:

5, 7

Brandweer Wijk bij Duurstede

Ook een vrijwilligersorganisatie, en wat voor één.

Een keer kijken wat ze doen?

zit in route:

4, 17

Fruitbedrijf Toon Vernooy

Fruittelers hebben we in de regio een heel aantal en al bijna 200 jaar wordt onze streek gekenmerkt door boomgaarden. Maar hoe doe je dat op topniveau? Topkwaliteit fruit telen met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Hier kun je zien hoe dat kan.

zit in route:

13, 16

De voerrobot

Hoe gaat dat nou op een modern melkveebedrijf? Zijn moderne boeren alleen maar boos of ook erg innovatief? Ga eens kijken bij Coen Overvest.

zit in route:

6, 8, 11

Kasteel Lunenburg

Er staan heel wat kastelen langs de Wetering. Kasteel, woontoren, Ridderhofstad? Wat is het eigenlijk? Deze toren staat er al vanaf ongeveer 1280. Een keertje kijken? Het kasteel wordt privé bewoond, maar voor deze gelegenheid zetten de bewoners het tuinhek open.

zit in route:

2, 3, 14

PPC- de Plinten en Profielen Centrale

In 1999 opgericht door onze stadsgenoot Drees Klaassen als éénmansbedrijfje, nu prominent vooraan op het industrieterrein. Wat doen ze daar nu eigenlijk en wat zit er in die busjes die alsmaar van en naar Wijk rijden? Zietsen biedt je de mogelijkheid een kijkje te gaan nemen.

zit in route:

15

Korenmolen “Oog int Zeil”

De Cothense Korenmolen “Oog int Zeil” mocht een tijd niet draaien door een probleem met de wieken. Door bijdragen van vele particulieren uit de gemeente en subsidie van de provincie kon de molen gerapeerd worden. Draait de molen weer op 1 juli?

zit in route:

6, 7

Vraag het de burgemeester

Iris Meerts werd in 2019 de nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede. Burgemeester worden was haar meisjesdroom.

Toch had ze tot nu geen politieke carrière. Hoe word je eigenlijk burgemeester en wat is daar zo leuk aan? Tijdens Zietsen kun je het haar vragen.

 

zit in route:

9, 10

kasteel Natewisch

Natewisch. Nog een woontoren . Maar misschien wel de oudste en één met een andere geschiedenis dan de torens langs de Wetering. Je ziet de toren vanaf de dijk liggen maar je komt er eigenlijk nooit. Sinds 1689 is de familie Taets van Amerongen eigenaar. Het gebouw heeft een bewogen geschiedenis meegemaakt. Er zijn grote delen aangebouwd en weer afgebroken , de toren was ooit wit gepleisterd. Gastvrije leden van de Stichting Taets van Amerongen van Natewisch kunnen er veel over vertellen.

 

zit in route:

7, 15, 20

De Krommerijnder

De Kromme Rijnder is een type trekschuit dat eeuwen vracht heeft vervoerd tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Tussen 2010 en 2013 werd door Wijkse vrijwilligers een replica gebouwd.  Hun verhaal is nog steeds boeiend.

zit in route:

6, 10, 11

Brandweer Cothen Langbroek

Neem een kijkje in de enige brandweerkazerne in Nederland met een rieten dak!

 

zit in route:

1, 22

NH kerk en schooltje Overlangbroek

Een idyllisch plekje waar je elke keer weer terugkomt. Het kerkje van Overlangbroek met daartegenover het oude schooltje en schoolmeestershuis. Het schooltje is gerenoveerd en is nu in het bezit van de kerk. Hier moet je echt even kijken

zit in route:

3, 9, 12

De Wijkse Moestuin

De Wijkse moestuin is een biologisch tuinbedrijf opgezet als zelfoogsttuin. Met een oogstaandeel kun je bijna het hele jaar groente en fruit eten. Ga eens kijken.

zit in route:

5, 16

Graafmachines

Wie staat niet te kijken als zo een machine aan het werk is. Nooit gedacht: daar zou ik wel eens in willen zitten? Vandaag kan het.

zit in route:

10, 11

Hoogstamboomgaard de Horden

Dit is de laatste grote Goudrenetten hoogstamboomgaard in Wijk bij Duurstede. De boomgaard is deel van het stadspark en wordt sinds 35 jaar door vrijwilligers in stand gehouden. Ze kunnen er veel over vertellen.

zit in route:

8, 9

Oldtimers

Regelmatig wordt Wijk bezocht door oldtimers, MG’s en oude tractoren. Nooit gedacht : ik zou wel eens mee willen rijden? Je krijgt nu de kans. 

zit in route:

6, 16, 22

Sleepboot 'Bia'

De ‘BIA’ is het voormalig personeelsveer van de Bataafsche Petroleum Maatschappij, het latere Shell. De naam staat voor “Bunker Installatie Amsterdam.” Met de BIA werden de personeelsleden van Shell het IJ overgevaren van het Centraal station naar het Research Lab. Daarnaast verrichte de BIA sleepassistentie en heeft het een ijsbreker steven om het ijs op het IJ kapot te breken. Tijdens Zietsen kun u mee varen.

zit in route:

19

Hindersteyn

Ook Hindersteyn is een Ridderhofstad daterend uit ongeveer 1350.  Tot 1971 is het in bezit geweest van diverse adellijke families. In 1972 zijn de gebouwen met 5 ha grond gekocht door Ton Geytenbeek. Nu beheert zijn zoon dit kasteel.

zit in route:

8, 18, 19

De Vogelpoel

Aan de Wijkersloot staat een opvallende boerderij die stamt uit de middeleeuwen. Van 1822 tot 2018 was de boerderij in bezit van de familie van Bemmel. Tijdens de tweede wereldoorlog was het een verzetsnest en vonden onderduikers er een toevlucht. Ziets er eens heen!

 

zit in route:

17, 19, 20

Weerdesteyn

Weerdesteyn is één van 19 woontorens die nog overgebleven zijn van de 150 die gebouwd zijn na drooglegging van het Kromme Rijn gebied. De toren ligt erg verscholen tussen de Langbroekerdijk en de provinciale weg. en velen zullen hem nog nooit van dichtbij bekeken hebben. Maar nu mag je even binnen kijken.

zit in route:

12, 13

Bosscherwaarden

Behalve fruit, kastelen en Vikingen is er nog een kenmerkend element in het rivierenlandschap rond Wijk bij Duurstede: Steenfabrieken. Tussen Rhenen en Vianen waren rond 1900 zo een 15 steenfabrieken actief. De Bosscherwaarden is in 1923 gesticht en tot 1991 in bedrijf gebleven. 

Een uniek industrieel monument in een prachtig rivierenlandschap.

zit in route:

4, 5, 17

Prinses Irenesluis

De bouw heeft gedurende WOII stil gelegen waardoor de opening pas in 1952 heeft plaats gehad. De sluis is in 1974 aanzienlijk vergroot. Het aantal schepen dat jaarlijks passeert is inmiddels tot meer dan 30.000 toegenomen. Het is gelukt! Met Zietsen mogen we komen kijken.

zit in route:

18, 20

Verkeerspost

Als je naar de pont rijdt kom je er langs; dat ronde gebouw met die radarantenne op het dak. Een mooier uitkijkplek over het water rond Wijk bij Duurstede heb je nergens. Maar wat doen ze daar nu eigenlijk. Nu krijg je de kans daar uitleg over te krijgen.

zit in route:

12

Pherobank

Wel eens gehoord van Pheromonen?  Sex lokstoffen. Ze worden in een high-tech bedrijf in Wijk bij Duurstede gemaakt vooral voor de biologische bestrijding van insecten.

Wil je een keer kijken?

zit in route:

15

Maredo

Je staat langs het veld bij een belangrijke voetbalwedstrijd, maar er kan niet gespeeld worden. Er staan plassen op het veld. Er moeten eerst 20 man met groep gaatjes in de grond prikken. Dat kan toch anders. Zo bedacht een Langbroekse ingenieur hele slimme machines voor het onderhoud van grasvelden.

Kijk en hoor hun verhaal?

zit in route:

14

Stadswandeling

Er is in Wijk meer te zien dan waar je komt met de standaard stadswandeling. Deze gids maakt er een stadswandeling 2.0 van.