01

Rhijnestein

Kasteel Rhijnestein is van oorsprong ook een woontoren uit de 13e eeuw. Ooit het huis van de vechtjas Jan van Rynestein raakte het in 1536 zijn status van Ridderhofstede kwijt omdat het kasteel in bezit was van een vrouw. In 1827 werd het huis aangekocht door de familie van Beeck Calkoen. Van 1875 tot 1945 was het de woning van twee generaties Burgemeesters met die naam. De huidige bewoners, kleindochter van Burgemeester Wilhelmus Frederik van Beeck Calkoen en haar man Frederik, bieden Zietsers de mogelijkheid het huis te bekijken.

02

AEGIR-Marine

AEGIR-Marine, één van de grootste bedrijven op het Industrieterrein. Marine, dat heeft toch iets te maken met scheepvaart?

Hoe komen die in Wijk terecht?

03

Tussen de hanenbalken van de Grote Kerk

De Grote Kerk aan de Markt kennen we allemaal. Maar ben je wel eens tussen de hanenbalken van het dak geweest?

04

Grote trekkers bij Peter van Rooijen

Die grote trekkers, ze rijden tegenwoordig zelfs op de snelweg. Zou je daar niet eens op willen zitten?

05

Brandweer Wijk bij Duurstede

Ook een vrijwilligersorganisatie, en wat voor één.

Een keer kijken wat ze doen?

06

Fruitbedrijf Toon Vernooy

Fruittelers hebben we in de regio een heel aantal en al bijna 200 jaar wordt onze streek gekenmerkt door boomgaarden. Maar hoe doe je dat op topniveau? Topkwaliteit fruit telen met zo min mogelijk bestrijdingsmiddelen. Hier kun je zien hoe dat kan.

07

De voerrobot

Hoe gaat dat nou op een modern melkveebedrijf? Zijn moderne boeren alleen maar boos of ook erg innovatief? Ga eens kijken bij Coen Overvest.

08

Lunenburg

Er staan heel wat kastelen langs de Wetering. Kasteel, woontoren, Ridderhofstad? Wat is het eigenlijk? Deze toren staat er al vanaf ongeveer 1280. Een keertje kijken? Het kasteel wordt privé bewoond, maar voor deze gelegenheid zetten de bewoners een keer het tuinhek open.

09

PPC- de Plinten en Profielen Centrale

In 1999 opgericht door onze stadsgenoot Drees Klaassen als éénmansbedrijfje, nu prominent vooraan op het industrieterrein. Wat doen ze daar nu eigenlijk en wat zit er in die busjes die alsmaar van en naar Wijk rijden? Zietsen biedt je de mogelijkheid een kijkje te gaan nemen.

10

Het Wijkse Vikingschip

In 2017 werden in het Balkengat aan de Prins Hendrikweg oude houten balken gevonden afkomstig van een Vikingschip van het type snek. In de verlaten Vikinghal hebben sinds 2018 een kleine 25 vrijwilligers een replica van dit schip gebouwd. In de zomer van 2021 is het Vikingschip feestelijk te water gelaten.  Eens kijken naar het resultaat?

 

11

Vraag het de burgemeester

Iris Meerts werd in 2019 de nieuwe burgemeester van Wijk bij Duurstede. Burgemeester worden was haar meisjesdroom.

Toch had ze tot nu geen politieke carrière. Hoe word je eigenlijk burgemeester en wat is daar zo leuk aan? Tijdens Zietsen kun je het haar vragen.

 

12

kasteel Natewisch

Natewisch. Nog een woontoren . Maar misschien wel de oudste en één met een andere geschiedenis dan de torens langs de Wetering. Je ziet de toren vanaf de dijk liggen maar je komt er eigenlijk nooit. Sinds 1689 is de familie Taets van Amerongen eigenaar. Het gebouw heeft een bewogen geschiedenis meegemaakt. Er zijn grote delen aangebouwd en weer afgebroken , de toren was ooit wit gepleisterd. Gastvrije leden van de Stichting Taets van Amerongen van Natewisch kunnen er veel over vertellen.

 

13

De Krommerijnder

De Kromme Rijnder is een type trekschuit dat eeuwen vracht heeft vervoerd tussen Wijk bij Duurstede en Utrecht. Tussen 2010 en 2013 werd door Wijkse vrijwilligers een replica gebouwd.  Hun verhaal is nog steeds boeiend.

14

Brandweer Cothen Langbroek

Neem een kijkje in de enige brandweerkazerne in Nederland met een rieten dak!

 

15

NH kerk en schooltje Overlangbroek

Een idyllisch plekje waar je elke keer weer terugkomt. Het kerkje van Overlangbroek met daartegenover het oude schooltje en schoolmeestershuis. Het schooltje is gerenoveerd en is nu in het bezit van de kerk. Hier moet je echt even kijken

16

De Wijkse Moestuin

De Wijkse moestuin is een biologisch tuinbedrijf opgezet als zelfoogsttuin. Met een oogstaandeel kun je bijna het hele jaar groente en fruit eten. Ga eens kijken.

17

Graafmachines

Wie staat niet te kijken als zo een machine aan het werk is. Nooit gedacht: daar zou ik wel eens in willen zitten? Vandaag kan het.

18

Hoogstamboomgaard de Horden

Dit is de laatste grote Goudrenetten hoogstamboomgaard in Wijk bij Duurstede. De boomgaard is deel van het stadspark en wordt sinds 35 jaar door vrijwilligers in stand gehouden. Ze kunnen er veel over vertellen.

19

Oldtimers

Regelmatig wordt Wijk bezocht door oldtimers, MG’s en oude tractoren. Nooit gedacht : ik zou wel eens mee willen rijden? Je krijgt nu de kans. 

20

900 jaar afdamming Kromme Rijn

Dit jaar is het 900 jaar geleden dat de Kromme Rijn door een dam bij Wijk bij Duurstede werd afgesloten. Voor het beheer en onderhoud van de dam werd een organisatie opgericht die de oudste rechtsvoorganger is van de Stichtse Rijnlanden.

21

Stadswandeling

Er is in Wijk meer te zien dan waar je komt met de standaard stadswandeling. Deze gids maakt er een stadswandeling 2.0 van.

22

Rozenbotteltuin 'de Put'

Heeft u vroeger ook Carvam Cevitam in de yoghurt gekregen? Dit vitamine C rijke product werd gemaakt uit de rozenbottels die hier geteeld werden. Het bedrijf is in 1952 opgezet door Hans en Topy Moerkoert. De Rozenbotteltuin wordt door dochter Emmelie Moerkoert en haar partner in stand gehouden.  In januari 2022 is kleinzoon Felix en zijn partner Maud op een deel van het terrein begonnen met  ‘Telers van de put’, een biologisch agrarisch bedrijf. Nieuwsgierig naar dit bedrijf en zijn geschiedenis?

23

Hindersteyn

Ook Hindersteyn is een Ridderhofstad daterend uit ongeveer 1350.  Tot 1971 is het in bezit geweest van diverse adellijke families. In 1972 zijn de gebouwen met 5 ha grond gekocht door Ton Geytenbeek. Nu beheert zijn zoon dit kasteel.

24

De Vogelpoel

Aan de Wijkersloot staat een opvallende boerderij die stamt uit de middeleeuwen. Van 1822 tot 2018 was de boerderij in bezit van de familie van Bemmel. Tijdens de tweede wereldoorlog was het een verzetsnest en vonden onderduikers er een toevlucht. Ziets er eens heen!

 

25

Weerdesteyn

Weerdesteyn is één van 19 woontorens die nog overgebleven zijn van de 150 die gebouwd zijn na drooglegging van het Kromme Rijn gebied. De toren ligt erg verscholen tussen de Langbroekerdijk en de provinciale weg. en velen zullen hem nog nooit van dichtbij bekeken hebben. Maar nu mag je even binnen kijken.

26

Bosscherwaarden

Behalve fruit, kastelen en Vikingen is er nog een kenmerkend element in het rivierenlandschap rond Wijk bij Duurstede: Steenfabrieken. Tussen Rhenen en Vianen waren rond 1900 zo een 15 steenfabrieken actief. De Bosscherwaarden is in 1923 gesticht en tot 1991 in bedrijf gebleven. 

Een uniek industrieel monument in een prachtig rivierenlandschap.

27

Prinses Irenesluis

De bouw heeft gedurende WOII stil gelegen waardoor de opening pas in 1952 heeft plaats gehad. De sluis is in 1974 aanzienlijk vergroot. Het aantal schepen dat jaarlijks passeert is inmiddels tot meer dan 30.000 toegenomen. Het is gelukt! Met Zietsen mogen we komen kijken.

28

Verkeerspost

Als je naar de pont rijdt kom je er langs; dat ronde gebouw met die radarantenne op het dak. Een mooier uitkijkplek over het water rond Wijk bij Duurstede heb je nergens. Maar wat doen ze daar nu eigenlijk. Nu krijg je de kans daar uitleg over te krijgen.

29

Pherobank

Wel eens gehoord van Pheromonen?  Sex lokstoffen. Ze worden in een high-tech bedrijf in Wijk bij Duurstede gemaakt vooral voor de biologische bestrijding van insecten.

Wil je een keer kijken?